Lär dig att odla dahlior till snitt.

Att odla dahlior som snittblommor är inte så svårt som man kan tro. Dessa blommor, med sina olika former och färger, har en speciell förmåga att förgylla både trädgårdar och buketter. Som blomsterodlare här i Linköping har jag funnit en unik glädje i att odla dahlior för att skapa enkla, men vackra buketter.

I detta detaljerade blogginlägg kommer vi att utforska världen av dahlior och titta närmare på hur du bäst kan odla dem för att få njutning av blommor som lägger till en extra touch i dina arrangemang. Vi kommer att ta itu med praktiska aspekter av odling och dela några tips och tricks för att göra din dahliaträdgård så blomstrande som möjligt.

Introduktion Till Dahlior: En resa genom tid och kontinenter

Dahlian, Mexikos nationalblomma, har sina rötter i Centralamerika där den från början växte vilt. Denna blommas historia sträcker sig långt tillbaka i tiden, och den tidigaste noteringen är från sent 1500-tal. En spansk botaniker och hans sällskap skissade på det som liknar en träddahlia (Dahlia imperialis), och dessa bilder publicerades först 1651.

För de ursprungliga folken var dahlian mer än bara en prydnad. Stammarna användes som en vattenkälla när de var ute och jagade. Aztekerna kallade dahlian för Acocotli, vilket översätts till “vattenpinne”. Detta namn får en praktisk förklaring när du klipper av stjälken vid basen, och allt vatten som lagrats i stammen forsar ut – en slags naturlig vattenkälla. Knölen från Dahlia växten användes även som mat då den är ätbar, men inte särskilt god har jag hört.

odla dahlior till snitt
Sorten ‘Silver Years’

Dahlian kom till Europa år 1789 genom frön från tre olika arter (D. rosea, D. pinnata, D. coccinea). Dessa frön skickades från Botaniska trädgården i Mexiko City till den kungliga botaniska trädgården i Madrid. Antonio Jose Cavinilles, botanikern som mottog fröna, döpte släktet till ‘Dahlia’ efter den svenska botanikern Andreas Dahl.

Denna blomma fann dock inte genast sitt namnsgillande överallt; tyska botaniker föredrog att kalla den ‘Georgina’ efter en tysk botaniker, och i vissa länder används detta namn fortfarande i folkmun istället för Dahlia.

Från Madrid spreds dahliorna till botaniker över hela Europa, och detta markerade början på skapandet av många nya sorter. Idag finns det över 50 000 olika registrerade sorter, och varje år tillkommer fler. Det är fascinerande att tänka på att alla dessa sorter härstammar från de tre plantorna som växte i Madrid under sent 1700-tal.

Nu, när dagens odlare strävar efter att föra fram nya egenskaper som blå färg, doft och frosttålighet hos dahliorna, blir vi påminda om hur långt denna färgsprakande blomma har kommit från sina enkla rötter i Centralamerika.

Förberedelser och planering

Jag kan tänka mig att odla dahlior är ungefär som att planera inför en målning i 3D. Det är många olika färger, former höjder att ta hänsyn till. Och det är bara dom estetiska förberedelserna. För att maximera skörden och njutningen av dessa blommor krävs en noggrann förberedelse och planering.

Jordförberedelser

En sund och näringsrik jord är grundläggande för dahliornas välmående. Innan du planterar, se till att jorden är väldränerad och rik på organiskt material. Dahlior trivs sämst i kompakt jord där det lätt blir stående vatten. Komplettera med kompost eller välgödslad jord för att ge dahliorna en bra start. Om du som jag har tung lerjord kan du lägga på 15 – 20 cm brunnen gödsel eller kompost och odla knölarna i det.

Sortval

När jag väljer dahliasorter börjar jag alltid med vilken färg jag vill ha. Dahlior finns i en förbluffande mångfald av färger, från mjuka pasteller till djupa juveltoner och upp till de mest intensiva nyanser.

Efter färgen så tittar jag på vilken form på blomman jag vill ha. Som snittblomsodlare är jag främst ute efter boll-dahlior och pompon-dahlior. Jag upplever att dom håller bäst i vas. Sen kollar jag även på dekorativa och näckros formade dahlior. Dom sistnämnda är min personliga favorit. Dom håller inte lika länge i vas men ändå tillräckligt (ca 5 dygn). Sist tittar jag på stora tallriks-dahlior. Dom används främst i bröllop och event då dom inte håller länge i vas.

IMG 20230929 073041
Rancho blev en av årets favoriter.

När jag hittat några sorter som passar in i vad jag vill ha så tittar jag på vilken höjd som dom har. Jag vill inte ha några dvärg sorter. Helst ska dom vara över 90 cm för att jag ska odla dom som snitt.

Tidpunkten för Plantering

Dahlior trivs bäst när jorden har värmts upp ordentligt. Vänta tills risken för frost är över innan du planterar dahliaknölarna, vanligtvis maj / juni beroende på vart du bor. Detta ger dem den bästa starten för en säsong av frodig tillväxt. 2023 planterade jag mina knölar direkt i jorden i slutet av juni, Dom blommade fint från slutet av augusti tills att frosten kom i oktober.

Vill du driva upp dina knölar i förtid så går det bra att göra inomhus. Det kan vara bra att starta knölarna ca 8 veckor innan utplantering. Vissa sorter tar ännu längre på sig att vakna till liv igen efter vintervilan.

Plats och Ljusförhållanden

Dahlior älskar solen och det är viktigt att erbjuda dem tillräckligt med ljus. Välj en plats i trädgården där de får minst sex timmar direkt solljus varje dag, helst åtta timmar. Ju mer sol, desto bättre för deras tillväxt och blomning. Tänk på att skugga från byggnader eller träd kan skugga platsen.

Placera dahliorna på ett ställe där de får lite skydd från vindar. Starka vindar kan skapa stress för växterna och dom växer då inte lika bra. Om möjligt, överväg att placera dem nära en naturlig barriär som en häck eller ett staket för att minska vindpåverkan.

Dahliorna har en tendens att producera stora och tunga blommor. För att undvika att dessa magnifika blommor böjer sig under sin egen tyngd, ge dina dahlior stöd. Antingen så stöttar du upp individuella plantor om du har ett få antal. Har du fler så kan du sätta upp stolpar runt bädden och spänna upp rep mellan stolparna. Själv odlar jag mina dahlior så tätt att dom stöttar upp varandra, några enstaka välter men det är inte hela världen.

Odling och Skötsel

Planteringsdjup och Avstånd

Sikta på att plantera dahliaknölarna i jorden fem till tio centimeter djupt. Detta ger dem en stabil grund och skyddar dem mot ytfrost. Orientera dahliaknölarna så att skotten pekar uppåt när du planterar dem. Oftast finns den gamla stjälken kvar på knölen, placera den uppåt så är du på rätt väg.

Jag Håller ett avstånd på cirka 30 centimeter mellan varje dahliaknöl. Det är lite väl tätt och jag kommer nog öka till 35-40 till nästa år. Rekommenderat är minst 50 cm avstånd för att ge bättre luftflöde mellan plantor för minskade angrepp på prydnadsväxter.

20230616 150434
Dahliaknölar utplacerade för plantering.

Bevattning

Dahliorna svarar på temperaturförändringar genom att justera sina vattenbehov. Under varma och blåsiga dagar kommer de att kräva mer fukt för att motverka avdunstning, medan svalare dagar kan tillåta lite torrare förhållanden. Var lyhörd för väderprognoser och anpassa bevattningen enligt behov. I perioder av stark värme eller torka kan det vara nödvändigt att öka frekvensen av bevattning.

Att täcka jorden med Organiskt material (att mulcha) kan hjälpa till att bevara fuktighet i jorden och minska risken för att ytvattnet avdunstar snabbt. Det fungerar som ett isolerande lager som hjälper till att hålla jorden sval och fuktig.

Det går även att använda sig av olika plastdukar för att hålla kvar fukten i jorden och minska ogräs. Nackdelen med dom dukarna är att det är mindre bra för mikroorganismerna och strukturen i jorden.

Gödsling

Vid planteringstillfället använder inte jag något gödsel. Det är först vid synlig tillväxt som jag ger dom lite extra skjuts. En allroundgödsel med lika delar kväve (N), fosfor (P), och kalium (K) kan vara bra om det är första gången som du använder gödsel. (Använd inte något med högre än 10-10-10).

Själv använder jag ben- och blodmjöl som är godkända för ekologisk odling. Tänk på att dahliors rötter inte söker sig iväg så långt från knölen så ge gödslet nära där den blev planterad.

Toppa eller inte toppa?

När dahlian har blivit ca 20 – 30 cm hög så kan du välja om du vill toppa eller inte toppa dina växter. Det byter att klippa av toppen på växten för att främja fler grenar. Det går att göra på båda sätten. Jag toppar sällan mina växter på grund av tidsbrist. Nackdelen med det är att vissa sorter får så tjock stjälk så första blomman går inte att använda i buketter så lätt. Men det går att ta in den och njuta av den som den är.

Skörd

Vänta tills dahliablommorna är nästan helt fullt utvecklade innan du skördar dem. Det ger den bästa färgen och formen på blomman. Jag upplever att näckros dahlior går att skörda i lite tidigare skede och att dom fortsätter slå ut sista biten i vasen. Jag har haft näckros dahlior i vas 8 – 10 dagar med den metoden.

Den bästa tiden för skörd är på morgonen eller sen eftermiddag. Vid dessa tidpunkter är blommorna vanligtvis mest hydrerade och håller sig längre efter skärning.

Använd alltid skarpa trädgårdssaxar eller knivar för att undvika att skada växten ( Chop Chop Bloom sekatör till exempel). Slöa verktyg kan skada stjälken och göra det svårare för blomman att ta upp vatten. Om du vill gå ett extra steg kan du överväga att ge nya snitt under vatten. Detta minimerar risken för luftbubblor som kan blockera vattenupptaget.

Klipp blommorna till den längd så att de passar bra i dina buketter och arrangemang. Generellt sett är en längd på ca 40 – 50 centimeter passande beroende på din personliga preferens och vasens storlek.

odla dahlior till snitt
florist elev som plockat dahlior på odlingen

Hantera blommorna varsamt för att undvika stötar och skakningar. Skador kan minska blommans livslängd och estetiska kvalitet. Efter skörd, ta bort överskott av blad längs stjälken. Detta ger en renare look och fokuserar uppmärksamheten på blommorna. Blad i vattnet påskyndar tillväxten av bakterier som försämrar kvalitén på vattnet och blockerar upptagningsförmågan i stjälken.

Placera nyligen skurna dahlior snabbt i en hink med vatten för att förhindra luftbubblor i stjälken. Om du vill kan du tillsätta snittblomnäring i vattnet för att förlänga blommornas liv och hålla dem fräscha längre. Efter skörd är det bra om dom får stå svalt i kyl för att vattendra och återhämta sig.

Vanliga Utmaningar och Lösningar

Att odla dahlior kan vara en fängslande upplevelse, men som med alla grödor står man inför sina egna utmaningar.

 1. Skadedjur och Insektsangrepp:
  • Utmaning: Bladlöss, trips och andra skadedjur kan attackera dahlior och orsaka skador.
  • Lösning: Använd naturliga bekämpningsmetoder som rovdjur eller medel som är godkända för eko odling för att hålla skadedjuren i schack. Regelbunden inspektion hjälper till att upptäcka problem i ett tidigt skede.
 2. Svampsjukdomar:
  • Utmaning: Dahlior kan drabbas av svampsjukdomar som rotröta och olika bladsvampar.
  • Lösning: Se till att plantorna har god luftcirkulation genom att inte plantera för tätt. Undvik att vattna för mycket och vattna mindre när det är fuktig eller kall väderlek.
 3. Torka och Vattenbrist:
  • Utmaning: Perioder av torka kan påverka dahliornas tillväxt och blomning negativt.
  • Lösning: Bevattning är nyckeln. Ge dahliorna tillräckligt med vatten, särskilt under torra perioder. Använd mulch för att bevara fukt och minska avdunstning.
 4. Felaktig Gödsling:
  • Utmaning: För mycket eller för lite gödsel kan påverka plantans hälsa och blomning negativt.
  • Lösning: Använd en balanserad gödsel vid plantering och fortsätt med regelbunden gödsling under säsongen. Följ anvisningarna på gödselpaketet för bästa resultat.
 5. Temperaturkänslighet:
  • Utmaning: Dahlior är känsliga för kalla temperaturer och frost.
  • Lösning: Plantera dahliorna när risken för frost har passerat. Överväg att täcka växterna vid kalla nätter eller om en kallperiod förväntas. Om du förodlat är det viktigt att anpassa växten efter ett klimat utomhus. Det gör du genom att placera växten på en skuggig plats som är skyddad från vind. Sen utsätter du den för mer och mer sol och vind.
 6. Knippe och Rotkräfta:
  • Utmaning: Vissa knölar utvecklar symptom av Knippebakterios eller Rotkräfta
  • Lösning: Kassera dom sjuka knölarna. Vissa sparar knölar och planterar i kruka. Jag behandlar inte jorden på något sätt där jag hittar smittade knölar. Jag byter bara växtplats nästa år.

Slutsats: En Färgstark Avslutning på Dahliaodlingen

Efter att ha tagit hand om dahliorna en säsong och förhoppningsvis tagit in mängder av blommor kan det vara bra att reflektera över vad som hänt under säsongen och titta lite framåt. Ta en stund att reflektera över säsongen. Vilka var höjdpunkterna? Vilka utmaningar mötte du och hur hanterade du dem?

Detta ger värdefull insikt för din framtida odling. Identifiera områden där du kan förbättra nästa gång. Det kan vara justeringar i placering, bevattning eller val av sorter. Lärdomarna från detta år blir grunden för nästa. Innan säsongen avslutas, njut av den sista blomsterprakten. Skörda några av de sista blommorna och skapa en sista färgstark bukett för att bära med dig genom hösten.

Om du har tänkt att spara dina knölar över vintern, förbered dem för förvaring. Gräv upp knölarna, låt dem torka och förvara dem på en sval och mörk plats över vintern.

dahliaknölar förvaring
Dahliaknölar som är ute på torkning innan dom ska in i ladan för att putsas inför förvaring.

Skriv ner dina observationer och lärdomar. Vad fungerade bra? Vilka sorter var mest framgångsrika? Dessa anteckningar blir värdefull information för nästa års planering. Baserat på din reflektion och dokumentation, skapa en plan för nästa års odling. Vilka sorter vill du prova? Finns det förändringar i din vårdrutin som kan förbättra resultaten?

Ta dig tid att njuta av frukterna av ditt arbete. Dahliorna du odlat har inte bara prytt din trädgård utan har förmodligen blivit en källa till glädje och inspiration. Varje odlingssäsong öppnar nya möjligheter och lärdomar. Låt den färg och skönhet som dina dahlior har tillfört inspirera dig till att planera och drömma om nästa års trädgård. Varje blomma bär med sig potentialen till en ny och unik upplevelse.

Marcus

Relaterade inlägg

Marcus Ekström

Florist & Trädgårdsmästare

Hej!

Det är jag som skriver den här bloggen.
Jag hoppas kunna bidra med något värde till dig genom att skriva om blomster relaterade inlägg. Lämna gärna en kommentar i så fall. Då ser jag vilka inlägg som uppskattas och kan fokusera mer på det. 

Kategorier

2 svar

 1. Hej!
  Jag har mina dahlior i krukor som rymmer 18 liter.
  Hur mycket benmjöl kan jag ge per kruka?
  Har letat, men ite hittat den infon någonstans?
  Verkar inte så vanligt att gödsla med benmjöl, men jag tycker det verkar smidigt.

  1. Hej!

   Jag använder benmjöl med, fast på friland. Ungefär 2 gram per liter. Så 36 gram per kruka. Ungefär två matskedar skulle jag gissa. Mer behövs inte skulle jag säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *