Dahlians ursprung
Dahlian är Mexikos national blomma och kommer från Centralamerika där den växer vilt. Den tidigaste noteringen som finns kommer från sent 1500-tal där en spansk botaniker och hans följe gjorde skisser av vad som kan liknas en träd dahlia (Dahlia imperialis). Bilderna publicerades först 1651.
Ursprungsbefolkningen använde dahlia stammarna till att frakta vatten och även som en vatten källa när dom var ute och jagade. Aztekernas namn för dahlian var Acocotli som går att översätta till vatten pinne. Det går själv att se om du klipper av en stjälk vid basen på dahlian. Då forsar allt vatten som är lagrat i stammen ut.
Från Mexiko till Europa
Växten kom till Europa år 1789 i form av frön från tre olika Dahlia arter, Dahlia pinnata, D. rosea och D. coccinea. Fröerna skickades från Botaniska trädgården i Mexiko city till kungliga botaniska i Madrid. Botanikern Antonio Jose Cavinilles döpte släktet till ‘Dahlia’ efter den svenska botanikerna Andreas Dahl.
Tyska botaniker var inte så förtjusta i det namnet och ville hellre att växten skulle nämnas ‘Georgina’ Efter en tysk botaniker. Och i vissa länder så används det namnet i folkmun istället för Dahlia.
Från det att Cavinilles fick frön från sina plantor så spred sig Dahliorna till botaniker runt om i Europa och många nya sorter skapades. Det finns över 50 000 olika registrerade sorter och fler blir det varje år. Det är ganska mäktigt att tänka på att alla sorter som finns idag kommer från dom tre plantorna som grodde i Madrid sent 1700-tal.
Det som dagens odlare försöker få fram är dahlior som kan bli blåa, doftande och mer frost tåliga.
Odla Dahlior
Dahlior är relativt lätta att odla. Om knölen inte vaknat till liv så går det att plantera ut den ca 1-2 veckor innan sista frosten. Då hinner den börja vakna till liv och börjar växa när frost risken är över. Även om det är några minusgrader i luften så krävs det mycket för att jorden ska frysa i April / Maj.
Har Dahlian vaknat ur sin dvala och börjat växa är det bättre att sätta ut den någon dag innan sista frosten och täcka med fiberduk.
Om man vill ha en liten skjuts i tillväxten eller att knölarna vaknar innan dom går att plantera ut så går det att förodla dom inomhus i kruka eller i plastpåse. Själv tycker jag att plastpåsen är smidigare. Det får plats fler på samma yta och du ser när rötterna börjar växa. När rötterna kommer kan man börja vattna lite mer. Om du vet att du i regel vattnar lite mycket så behövs det hål i påsen så att inte knölarna ruttnar.
En fördel med att förodla inne är att det går att ta sticklingar om man vill få flera plantor.
Tänk på att förodlade växter behöver vänjas till utomhus klimatet. Så dom går inte att sätta ut på en gång. Börja med att ställa dom på en skuggig och vind skyddad plats under dagarna. Blir det risk för frost på nätterna så behöver dom tas in för att inte skadas. Börja sen succesivt att vänja dom till solen. Ställ dom i skuggan av ett träd eller en buske. Eller täck över dom med fiberduk så minskas ljuset med ca 10 – 20 % beroende på tjockleken av duken.
När det kommer till näring så kan man tänka kväve (N) för tillväxt när dom börjar växa och tills dom blivit ca 35-40cm. Efter det är det bättre att gå över till mer fosfor (P) och kalium (K) baserad näring. På alla gödningsmedel brukar det stå i olika siffror N-P-K. Så i början kan man ta något balanserat som är 10-10-10, då innehåller näringen 10% av alla dom ämnena och förhoppningsvis massa micro och makro ämnen om det är en organiskt baserad näring. Efter att Dahliorna har vuxit till sig kan man gå över till något med mindre kväve, där den fösta siffran är lägre än dom två andra. Då fokuserar inte växten lika mycket på tillväxt och mer på blomning och knölbildning.
Vart ska jag plantera mina dahlior?
Odlings platsen för dahlior ska vara väldränerad jord och så mycket sol som möjligt. Det finns inte för mycket sol för en Dahlia. För att förbättra jorden så går det att tillföra organiskt material. Det görs bäst av att lägga ut några centimeter (ca 10 – 15 cm) ovanpå jorden. Är det för blött så riskerar knölen att ruttna, Speciellt tidigt på säsongen när det inte finns så mycket rötter att ta upp vattnet. Även sent på hösten när vattnet i jorden inte avdunstar lika fort.
Är det så att du inte har bra jord för att odla dahlior så bygg upp din jord med organiskt material varje år och försök igen. Under tiden så finns det alltid någon växt som trivs i din jord.
Dahlior som snittblomma
Jag tycker att Dahlior är jättefina som snittblommor. Men inte den längst levande. Den klassas ofta in bland ‘event blommor’ eller ‘one hit wonders’. Dom gör sitt jobb för den tillställningen men ofta inte mer. Därför används dom inte så jätte mycket i vardags buketter.
Dom små Pompon dahliorna håller bäst i vas tycker jag. Följt av boll- och näckros dahlior. Det varierar självklart från sort till sort hur länge dom kan stå i en vas och i vilket stadie dom skördas.
Är målet att få så långa stjälkar som möjligt så kan man knoppa av dahliorna. Det vill säga att man på varje stjälk låter huvudknoppen högst upp i mitten vara kvar. Sen tar man bort sidoknopparna bredvid och går ner till nästa sätt med sidoknoppar och tar bort dom med. Det är inget man behöver göra om man odlar för sin egen skull eller gör buketter med ca 30cm långa stjälkar. Men vill man ha längre än 30cm så får man plocka bort dom andra knopparna.
Jag skulle säga att alla Dahlior som odlas för snitt behöver något slags stöd. Det är för att inte riskera att vinden blåser omkull plantorna. Efter allt jobb med att få fram bra blommor skulle det vara tråkigt att komma ut till gäng nerblåsta primadonnor.
Hoppas att du lärt dig något om Dahlior och lycka till med odlingssäsongen. Har du någon fråga om Dahlior är det bara skriva en kommentar.