Allt du behöver veta om fruktträdsbeskärning

Det är många som har frågor kring fruktträdsbeskärning. Och det finns lika många som också bara “kör på” och gör som grannen.

Du har nog sett dom träden i mars där alla årsskott har klippts bort och det bara en än stomme kvar av stammen och några få större grenar. Det finns ganska många såna träd här i Linköping. Du kanske har ett sånt träd hemma hos dig?

Jag kommer gå igenom hur jag gör och hur jag tänker när jag beskär fruktträd. Det finns många olika skolor när det kommer till beskärning och flera gamla ‘myter’ och nya rön som inte alla tar till sig. Det jag går igenom är vad jag har lärt mig genom mina utbildningar och 10 år som aktiv fruktträdsbeskärare.

Hjälp, jag har blivit med träd

Grattis! Oavsett om du har köpt ett nytt träd eller fått ‘ärva’ ett träd genom ett husköp så behöver du nu tänka på hur du ska sköta om trädet. Det finns lite olika sätt att beskära träden på beroende av trädets ålder och vad för sorts träd det är.

På unga träd (under 10 -15 år) så gör man en så kallad uppbyggnadsbeskärning. Syftet med den är att få till en bra struktur på trädet och bygga upp starka grenar.

På äldre träd så blir det mer en underhållsbeskärning. Man tar helt enkelt bort det som växer fel, sjuka grenar och skadade grenar.

Sen på vissa träd så behöver man nästan börja om från början. Det gäller träd som har blivit hårt beskurna varje år där alla årsskott har tagits bort år efter år. Dom träden är svårast och tar längst tid innan det blir en bra struktur på dom igen. Räkna med ca 5 år för att få en bra struktur och att det inte skjuter lika mycket nya skott varje vår.

Uppbyggnadsbeskärning

Alla sorters fruktträd mår bra av en uppbyggnadsbeskärning. Den görs på vårvintern oavsett om det gäller äpple, päron, plommon eller körsbär. Beskärning som görs när trädet är i vila gynnar tillväxten. Det vill säga, om du beskär på våren så får du mer och kraftigare skott än om du beskär på hösten.

Allra helst ska träden vara beskurna när du köper dom på handelsträdgården men det är väldigt få platser där dom hinner lägga den tiden på det. Eller om kunden upplever att ett mindre träd ser för dyrt ut? Ett korrekt beskuret 2 – 3 års träd ska ha en tydlig topp och 3 – 4 sidogrenar som är fördelade på olika sidor av stammen. Sista knoppen på grenen ska vara riktad bort från stammen.

Ungt träd under uppbyggnad
Ungt träd under uppbyggnad på kolonilott.

Är det inte beskuret när du köper det så skulle jag beskära det första våren när det är planterat. Köper du trädet på våren skulle jag beskära trädet då. Köper du trädet på hösten skulle jag beskära det nästa vår.

Det allra vanligaste felet som många gör är att man låter trädet växa i 2 – 3 år sen tänker på att det ska beskäras.

Vill du titta på en video hur det går till så finns det en bra video här.

Underhållsbeskärning

Nu när trädet har blivit äldre så är det främst att underhålla trädet och bygga vidare på den struktur som du gjort under uppbyggnaden. Först och främst är det att ta bort döda grenar, sjuka grenar och om någon gren växer fel, till exempel om en gren växer inåt i kronan eller in mot en husvägg.

Om trädet är riktigt gammalt och långa grenar riskerar att gå av på grund av vind eller snö så är det bäst att korta in dom grenarna ganska mycket. Har man ett öga för det så går det att se en mindre trädkrona inom den befintliga kronan. Då kan man succesivt korta in grenar tills man har fått den nya mindre kronan.

Det är viktigt att göra beskärningen succesivt, så att du inte tar bort för mycket av trädet på en gång. Det resulterar garanterat i en kraftig tillväxt av nya skott. En annan orsak är att varje snittyta är en potentiell inkörsport för sjukdomar. Och stora snittytor har träden svårt för att valla över helt, Så håll undan motorsågen tills du ska fälla trädet.

Helst vill man inte ta bort mer än 1/3 av trädets bladmassa för att inte stressa trädet för mycket. Men har du varit noga med uppbyggnaden och underhållet så blir det inte mycket att beskära varje år.

Vattenskott e1704999690565
Vattenskott som växer uppåt och nära stammen är bäst att ta bort.

Restaureringsbeskärning

Det är tyvärr oftast dom här träden som man kommer till när man jobbar med beskärning. Man kanske har tagit över ett hus efter någon som inte hade tid, ork, pengar eller lust att sköta om trädet. Eller att man själv är i liknande sits någon gång under livet. Sen när man vill ta tag i trädgården så har det gått lite för långt. Det är förståeligt.

När det kommer till ett träd som inte har skötts om så behöver man beskära det lite försiktigt första gången. Det kan se ut som att man inte har gjort så mycket med trädet när man första gången gallrar bort en del av dom tätaste partierna. Anledningen till att vara försiktig är att man inte vill stressa trädet och att det inte alltid går att veta hur det reagerar på beskärning.

Korta in till en grenvinkel
När du ska korta in en gren på äldre träd är det bäst klippa vid en grenvinkel för att leda om grenen.

Bästa tidpunkten för att beskära ett träd som inte har fått någon kärlek på några år är under hösten. Då ser man lättare i vilket skick som trädet är i. Om det ser ut att lida av någon näringsbrist, vart det är glest med löv och så syns döda grenar lättare. Sen är det bra att följa upp nästa vår / försommar för att se hur trädet reagerade på beskärningen. Blev det många nya skott? Vart kom det nya skott? Vad är nästa steg?

Olika Fruktslag

Dom vanligaste fruktträden i en villaträdgård är Äpple, Päron, Plommon och Körsbär. Det finns lite som skiljer dom åt när det kommer till hur dom ska beskäras.

Äpple

Det trädslag som är mest förlåtande att beskära på olika sätt. Träden har lätt för att skjuta nya skott från vilande knoppar över hela stammen. För att undvika att få en kvast av nya skott är det bäst att beskära vid en ny grenvinkel. På så sätt blir det den nya toppen av grenen och trädet vet vart det ska fokusera sin tillväxt. Äpple går i princip att beskära året runt, men undvik under bladsprickning, under bladfall och när det är kallare än – 10 grader.

Päron

Päron är väldigt likt äpple när det kommer till beskärning. Det som skiljer dom åt är att enligt min erfarenhet så vill päronträd växa mer uppåt och bli högre än äpple.

Plommon

När det kommer till att beskära plommon så är det viktigare med hur grenvinklarna är. Plommonträd ger ibland mer frukt än vad det klarar av i kombination med starka vindar. Uppbyggnadsbeskärningen är viktig på alla trädslag men extra viktig på plommon. Korta in varje årsskot mellan 30-50 % under uppbyggnaden. Plommonträd blir inte lika gamla dom andra trädslagen. Underhållsbeskärningen görs främst på hösten.

Körsbär

Körsbär / bigarrå är uppbyggda på så sätt att längst in på grenarna så sitter blomknopparna och alla knoppar med tillväxt är längst ut på grenen. Därför är det viktigt att inte beskära grenarna för mycket. Om du skulle ta bort alla tillväxt knoppar så kommer grenen att blomma men sen kommer den med stor sannolikhet att dö av med tiden. Så tänk på att inte beskära mer än 40% av års tillväxten under uppbyggnadsbeskärningen. När trädet är äldre och du vill korta in en gren så korta in till nästa grenvinkel.

Beskär till utåtriktad knopp. Fruktträdsbeskärning
Beskär ovanför en utåtriktad knopp när du kortar in grenar under uppbyggnad.

Redskap för fruktträdsbeskärning

Dom redskap som du behöver när du ska beskära träd är, sekatör, såg och stege. Det finns många olika märken att använda sig av. När jag beskär träd så använder jag en sekatör från ARS och en såg från Silky.

Det finns även sekatör och såg som sitter på stång för att man ska kunna nå längre upp i trädet. Använd dom bara i nödfall när du inte når med stege. Det blir oftast sämre snitt med stångredskap eftersom du inte ser helt vad du gör.

Vad är rätt och vad är fel?

Det finns mycket information ute om trädbeskärning, hur och vad man ska och inte ska göra. Ett exempel på det är att använda rödsprit på sina redskap. Det går att tvätta av sina redskap mellan varje träd för att minska spridning av sjukdomar. Då har du i alla fall gjort vad du kan inom rimliga mått.

För att sporerna från svampsjukdomen kräfta ska dö så behöver redskapen ligga ett par minuter i rödsprit och inte bara torkas av. Sen så finns sporerna på din kropp och kläder, så för att inte sprida sjukdomen mellan varje träd skulle du behöva byta kläder och duscha efter varje träd. Det är inte rimligt att göra för någon som jobbar med att beskära träd.

En annan vanlig syn är att det sitter spännband i träden för att hindra att trädet spricker.
Det är bättre att avlasta trädet genom att beskära in långa grenar och sen kan man ringa en arborist för att sätta upp en kronstabilisering. Det är linor med olika töjbarhet som arboristen sätter upp på rätt plats för att hindra att trädet eller en gren går av.

Vill du ha hjälp med dina träd?

Om du inte känner att du har tid eller möjlighet att sköta om dina träd så hjälper jag dig gärna. Jag har över 10 års erfarenhet av beskärning och även certifierad genom Riksförbundet Svensk Trädgård.
Läs mer om grönt kort certifiering

Vill du kontakta mig så gör du det här

FAQ

  • När ska jag beskära mitt träd?
    Alla fruktträd under 15 år bör beskäras på vårvintern (Februari – Mars). Äldre träd beskärs utifrån vad du vill med trädet. Mer tillväxt – beskär på våren, lugna ner tillväxten – beskär på hösten.
  • Vad är Grönt Kort?
    Grönt kort i fruktträdsbeskärning är en certifiering som Riksförbundet svensk trädgård ger ut efter en 2 veckors utbildning.
  • Hur ofta ska jag beskära mitt träd?
    Under uppbyggnadsperioden så är det varje år som trädet ska beskäras. Efter det så är det fördelaktigt att kolla över trädet varje år men det är inte säkert att det behöver beskäras. Men mindre snitt är lättare för trädet att hantera.
  • Är sjukdomar vanliga på fruktträd?
    Det finns några vanliga sjukdomar. På äpple är det främst kräfta. På päron är det päronrost. På körsbär är det blom- och grentorka som är vanligast och på plommon så är det främst frukten i sig som blir angripen av insekter och mögelsvampar.
  • Hur lång tid tar det att beskära ett normalstort träd?
    Ett vanligt villa träd tar ungefär 1 – 2 timmar. Det beror på hur trädet ser ut och hur det har blivit beskuret innan.

Relaterade inlägg

Marcus Ekström

Florist & Trädgårdsmästare

Hej!

Det är jag som skriver den här bloggen.
Jag hoppas kunna bidra med något värde till dig genom att skriva om blomster relaterade inlägg. Lämna gärna en kommentar i så fall. Då ser jag vilka inlägg som uppskattas och kan fokusera mer på det. 

Kategorier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 Tips För Längre Vasliv

Har du problem med att få dina snittblommor att leva länge i vas? Fyll i din mailadress så skickar jag mina 7 för att du ska lyckas få dina snittblommor att överleva så länge som möjligt.