Vad är Slow Flowers och varför du ska bry dig!

Hur det hela började.

Slow Flowers är ett uttryck som du kanske har hört på senaste tiden, men vad betyder det egentligen?

Det hela började Debra Prinzing, en amerikansk författare, föreläsare och förespråkare för amerikanskt odlade blommor. Hon kom fram till uttrycket och skrev en bok 2013 med just det namnet. Rörelsen startade för att återskapa kontakten mellan natur och människa i vår moderna tid där allt fler kommer längre och längre bort från naturen.

Slow flowers aster

Enkelt sagt så är syftet med Slow Flowers att få konsumenter att bli medvetna om vart deras blommor kommer ifrån. Vem som har odlat blommorna du köper och hur dom odlats. En mer transparent blomsterhandel så du som kund kan göra val utifrån vart blommorna kommer ifrån. Svenskodlade och lokalt odlade blommor är till stor del lika med Slowflowers.

Blommor som är bättre för miljön.

Den andra pelaren som Slow Flowers bygger på är att minska fotavtrycket på miljön inom blomsterodling och hela industrin. Det går att uppnå på flera olika sätt. Men det allra viktigaste är att köpa så lokalt som möjligt. Varför köpa solrosor från Nederländerna i augusti när det finns här i Sverige? Genom att köpa så lokalt odlat som möjligt så minskas transporterna och förpackningsmaterial och där igenom mindre utsläpp.
När växter odlas året runt i växthus så blir dom mer mottagliga för sjukdomar och skadedjur. Vilket leder till att odlingarna använder mer bekämpningsmedel och gödning än vad som behövs om dom skulle odlats i sin naturliga cykel.

Vem har odlat dina blommor?

När du köper dina blommor lokalt har du förhoppningsvis möjlighet att se vart blommorna har odlats och vem som har skött om växterna. Det blir mer transparents och möjlighet till dialog med odlaren om vad som använts i odlingen och så kan du efterfråga färger och sorter som saknas i den lokala marknaden.

green plant on persons hand

Odlingar utomlands är dessvärre svårare att besöka och påverka. Det finns till och med vissa odlingar med beväpnade vakter för att inga utomstående ska komma in. På dessa odlingar som oftast ligger i utvecklingsländer så är arbetsförhållandena och mänskliga rättigheter nästan obefintliga. I Colombia kan lönen vara så låg som 2500kr / månaden på en blomsterodling. Vilket är på gränsen till fattighet i landet. Arbetstiderna är 45 timmar + i veckan men kan under vissa högtider vara 80 – 120 timmar i veckan.
Det finns rapporter om missfall, cancer och andra sjukdomar som är relaterade till bekämpningsmedel som används på odlingarna. Det är utöver arbetsskadorna som kommer vid så långa och repetitiva dagar.

Men det finns odlingar utomlands som sköts på ett bra sätt där dom anställda får bra betalt och bra arbetsförhållanden. Så är du florist är det viktigt att ha koll på vart du köper in blommor ifrån. Är du osäker så be grossisten ta reda på det.

Slow Flowers i Sverige.

I Sverige har uttrycket funnits ett par år. Men 2020 så startades Sveriges snittblomsförening för att skapa en gemenskap bland odlare och även ge mer kraft till svenskodlade blommor. Idag så är det över 100 medlemmar med olika storlekar på odlingar, allt från villaträdgårdar till åkrar.

person holding white dandelion flower

Säsongen i Sverige på friland är främst från April till frosten kommer i Oktober. Det varierar utifrån vad som odlas och vart i landet. Vissa perenna växter går att skörda innan April och efter Oktober.

Vill du veta om någon odlar blommor nära dig? I så fall kan du gå in på https://snittblomsodlare.se och se på kartan vem som är närmast dig. Vi allra flesta är i södra Sverige och det blir glesare från mellan Sverige efter Gävle. Men det finns några tappra odlare i norr.

Vad du kan göra.

Som konsumenter kan vi fråga butikerna vart deras blommor kommer ifrån och efterfråga mer svenska blommor. Om det inte är möjligt för den butiken att köpa svenskt så är näst bästa att köpa från odlingar så nära som möjligt och som har bra förhållanden för dom anställda och miljön.
Nästa gång du är inne i en blombutik och ska köpa snittblommor, fråga om dom tänkt på att köpa svenska blommor och om dom vet vart deras nuvarande blommor kommer ifrån.

Relaterade inlägg

Marcus Ekström

Florist & Trädgårdsmästare

Hej!

Det är jag som skriver den här bloggen.
Jag hoppas kunna bidra med något värde till dig genom att skriva om blomster relaterade inlägg. Lämna gärna en kommentar i så fall. Då ser jag vilka inlägg som uppskattas och kan fokusera mer på det. 

Kategorier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 Tips För Längre Vasliv

Har du problem med att få dina snittblommor att leva länge i vas? Fyll i din mailadress så skickar jag mina 7 för att du ska lyckas få dina snittblommor att överleva så länge som möjligt.