4 Anledningar till att köpa snittblommor

Behöver du piffa upp ditt hem eller kontor? Eller kanske du letar efter en present till personen som redan har allt? Oavsett anledningen är snittblommor ett bra val. Vi människor har alltid en relation till blommor och växter. Här är fem skäl till varför du regelbundet borde ha snittblommor hemma och på jobbet.

Snittblommor förbättrar humöret

Blommor är inte bara fina att titta på, dom kan också göra oss glada. Det är fascinerande att se hur en enkel bukett med färgglada blommor kan förändra vårt humör. Forskning har visat att det finns en koppling mellan blommor och vår psykiska hälsa.

Studier, såsom den publicerad av National Center for Biotechnology Information, har visat att blommor kan förbättra vårt humör genom att minska känslor av ångest och stress. Studien visar specifikt att handskas med olika sorters blommor påverkar oss på olika sätt. Till exempel så påverkar liljor oss mer känslomässigt när vi jobbar med dom och att arrangera med nejlikor får oss att koncentrera oss mer.

odla dahlior till snitt
florist elev som plockat dahlior på odlingen

Det finns även en studie på att kvinnor som får snittblommor nästan alltid visar ett genuint leende och att deras humör är bättre upp till tre dagar efter att dom fått blommor som en gåva.

Snittblommor kan göra dig bättre på jobbet

Kan blommor verkligen påverka hur effektiva vi är på jobbet? Svaret är enligt forskning “Ja!” En studie som utfördes under Chelsea Flower Show visar att det kan göra stor skillnad om det finns växter och blommor i arbetsmiljön.

När vi omger oss med blommor på arbetsplatsen ökar vår kreativitet och koncentrationsförmåga. Studien från Chelsea visar att kreativiteten ökar med upp till 45% och att mår 47% bättre när vi har en grönare arbetsplats.

Stilrent Arrangemang
Stilrent arrangemang inspirerat av Ikebana

Att ha blommor på skrivbordet eller i arbetsutrymmet är inte bara estetiskt tilltalande, det är också en smart affärsstrategi. När vi kan vila ögonen på något naturligt och känna att vi är i en bra miljö så ökar vår motivation och engagemang för våra uppgifter. Resultatet? Ökad produktivitet och bättre resultat på arbetsplatsen. Studien visar att vi blir upp till 38% mer produktiva, det kan vara något att tänka på om du har ett företag med anställda.

Så varför inte göra din arbetsplats lite mer blomstrande genom att köpa några vackra snittblommor? Prova en månad att köpa nya blommor varje vecka och se vad dina anställda tycker.

Snittblommor kan göra din personliga stil tydligare

En vas med snittblommor är inte bara en vackra i sig, dom kan också förhöja en känsla eller stil. Varje blomma har en egen karaktär, och genom att välja snittblommor kan du visa din personlighet.

Solrosor som snittblommor i ett vardagsrum

Vill du förmedla en stilren känsla i vardagsrummet? Eller en mer livfull upplevelse i personalrummet? Det finns en blomma för varje tillfälle och stämning. Att välja rätt blommor för dig själv eller som gåva till någon annan kan bli hur personligt du väljer.

Snittblommor kan främja sociala interaktioner

Snittblommor har en unik förmåga att fungera som en “ice breaker” för social interaktion och skapandet av gemensamma minnen.

Blommorna på bordet kan starta konversationer som annars kanske inte hade skett. Dom kan få oss att dela åsikter om tycke och smak eller berätta om egna erfarenheter med trädgård och odling. På samma sätt kan en enkel bukett på ett kontorsbord ge kollegor anledning att prata och skapa en avslappnad atmosfär.

Det är inte bara vuxna som påverkas av blommor, även barn visar nyfikenhet kring blommor. Mina två döttrar tycker om att pyssla med blommor. Allt från att sätta dom i en vas till att plocka av alla kronblad och limma fast på papper för att skapa en tavla.

Barn arrangemang


Jag tror att det är bra för deras kreativitet och dom lär sig samtidigt lite om vår natur. Som bonus är det en fin stund med barnen som dom förhoppningsvis kommer minnas.

För att runda av

Det är uppenbart att snittblommor inte bara är vackra, utan också en källa till glädje, lugn och välbefinnande. Så nästa gång du funderar på hur du ska förbättra ditt hem eller skämma bort någon speciell, överväg att köpa några vackra snittblommor. Helst svenskodlade om det finns i säsong.

Relaterade inlägg

Marcus Ekström

Florist & Trädgårdsmästare

Hej!

Det är jag som skriver den här bloggen.
Jag hoppas kunna bidra med något värde till dig genom att skriva om blomster relaterade inlägg. Lämna gärna en kommentar i så fall. Då ser jag vilka inlägg som uppskattas och kan fokusera mer på det. 

Kategorier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *