Odla solrosor till snitt.

Solrosor är utan tvekan en av mina favorit blommor att odla. Med rätt teknik och rätt val av sorter så är det relativt enkelt att odla solrosor för att använda till buketter. Jag kommer gå igenom hur jag odlar solrosor och vilka sorter som jag föredrar och hur jag skördar dom.

Om du vill börja att odla snittblommor så är solrosor en av dom sorter som är bra att börja med.

Förberedelser inför odlingen

Som med mycket annat är det fördelaktigt att vara förberedd när det kommer till odling. Vet du vart du ska odla dina solrosor? Har du beställt hem frön? Hur många frön behövs? Som tur behövs det ingen stor planering för att odla solrosor.

Välj rätt sort

För att odla solrosor till snitt är det viktigt att välja rätt sort. Det finns olika sorter att välja mellan; klassiska gula/orangea solrosor, flerfärgade solrosor, grenade eller inte grenade och till och med dvärgsolrosor som passar bra i krukor.

Det allra vanligaste om du ska odla solrosor för att använda som snitt är att välja sorter som räknas som enkel blommande. Det betyder att dom får en blomma per frö, men ofta så kan det komma nya, mindre blommor efter skörd av huvud blomman.

Jag odlar främst solrosor från serien ‘Vincent’. Det är solrosor som blir färdiga snabbt och har blomman riktad uppåt, dvs att dom inte nickar. Just den egenskapen är bra för buketter.

En annan populär serie är Pro Cut. Solrosorna i den serien blir också färdiga snabbt men dom tittar främst åt sidan och inte uppåt. Både ‘Vincent’ och ‘Pro Cut’ är solrosor utan pollen, så dom kommer inte lämna efter några pollen fläckar om vasen står på en duk. Det finns några andra serier som är bra sorter för att odla solrosor till snitt, men dom kan vara lite svåra att hitta som privatperson.

Förbered Jorden

Solrosor trivs bäst i väldränerad jord med god näring och förmåga att hålla kvar fukt. Det bästa att tillföra jorden är organiskt material. Det kan vara genom att tillsätta kompost eller gödsel. Med det sagt så är solrosor ganska tåliga mot torka och kräver inte din bästa växtplats. (Du kan läsa mer om hur du tar hand om din jord här)

Mina solrosor växer på en bädd av ca 15cm komposterad hästgödsel som ligger ovanpå styv lerjord. Då vi täckte hela ytan av odlingen med 10-15cm stallgödsel. Innan sådden så gick jag över bäddarna med en bredgrep för att bryta upp leran undertill. Efter det körde jag ett varv med ytjordfräsen, bearbetar 2-3 cm av ytan för att få en jämn yta att så på.

Under dom två år som jag odlat solrosor så har det en av sorterna som vält mycket, “Pro Cut White and Black”. Jag trodde första året att det berodde på att jorden var för kompakt under gödslet och rötterna inte kunde få bra stabilitet. Men nu efter andra året så tror jag mer på att det är just den sorten som har ett lite svagare rotsystem. Jag kommer inte att fortsätta odla den 2024 och framåt.

Dags att så

Solrosor älskar sol, så se till att välja en plats i trädgården där de kommer att få minst sex till åtta timmars direkt solljus varje dag. Solrosor är en av de blommor som går utmärkt att direktså. Men om man istället vill förså inomhus och plantera ut så funkar det bra med.

Direktsådd utomhus

Odla solrosor till snitt, planterings avstånd
Bild på direktsådda solrosor. Sådda med 15 cm avstånd.

När jordtemperaturen är 10 grader så kan fröna börja gro. Men det kan fortfarande vara risk för frost, så ha koll på vädret när du sår. Jag sår min första omgång 1 vecka innan historiska sista vår frosten. Solrosor tål någon minusgrad och med fiberduk så går det utan problem.

Så fröna cirka 2,5 centimeter djupt och ca 15 cm isär. Tätare avstånd ger mer hanterbara blommor för buketter, längre avstånd ger större blommor och tjockare stjälkar. Vattna och se till att hålla jorden fuktig tills fröna gror.

Jag sår mina solrosor med hjälp av en jang såmaskin där det går att ställa in avståndet som fröna ska sås på. Jag har inställt på 15cm. Eftersom solrosorna främst används som “one cut wonder”, att det är en blomma per frö, så rekommenderar jag att så en mindre mängd frö varje vecka istället för att så många på en gång. På så sätt behöver du inte tänka ut vad du ska göra med fler solrosor än du kan hantera.

Förså inomhus

Om du inte vill direktså dina solrosor kan du så dom inomhus för att plantera ut färdiga plantor. Solrosor växer snabbt inomhus och går att plantera ut efter 2 till 4 veckor, beroende på vilken temperatur som du har där du driver upp dina frön.

Räkna bakåt från din sista frost så vet du när du behöver så dina solrosor. Jag har sått solrosor i 128 cell brätten. Eftersom dom växer snabbt så behöver dom inte ha större celler då det tar längre tid för rötterna att stabilisera jorden och det blir svårare att plantera ut ifall jordklumpen faller isär.

Till dina brätten går det att använda såjord eller planteringsjord, det är vilket du föredrar att använda eller vad du har hemma. Jag har gått över till att använda planteringsjord som är utblandad med sand/smågrus för att ge bättre dränering.

Solrosor tål en lätt frost. Så om man vill ha solrosor så tidigt som möjligt går det att plantera ut 1 till 2 veckor innan sin sista vår frost. Tänk bara på att täcka plantorna med fiberduk för att vara på säkra sidan.

Att odla solrosor

Nu har du kommit så långt att du har antingen sått dina solrosor direkt på friland eller att du har plantor som är färdiga att plantera ut. Nu är det bara ca 60 dagar av underhåll kvar innan du kan skörda dina egna solrosor.

direktsådd av solros för att odla solrosor till snitt.
Direktsådda solrosor som grott.

Bevattning

Solrosor gillar regelbunden bevattning för att växa bra. Håll jorden jämnt fuktig, men undvik övervattning. Till en början när fröna har precis grott eller när du har planterat ut så är det bättre att vattna ofta. Anledningen till det är att rötterna inte har hunnit ta sig ner i jorden än så den övre delen av jorden behöver vara fuktig för att förse plantorna med vatten.

När plantorna har etablerat sig går det vattna solrosor djupt en gång i veckan istället för att ge dem små mängder vatten varje dag.

Om du har en timer till din bevattning så kan ‘puls bevattning’ vara ett alternativ. Det är att man då vattnar korta perioder men flera gånger per dag, ungefär 15min 4-6 ggr per dag.

Jag har all min bevattning kopplad till timer. Det är 3 rader med spridare som når 7-8 m i radie. Jag har märkt att mina solrosor blivit väldigt höga, jag tror det beror på att dom fått mycket vatten… Det är ingen nackdel men dom behöver inte så mycket vatten när dom väl börjat växa.

Gödning

När det kommer till gödning tycker jag generellt att solrosor inte behöver så mycket näring för att trivas. Lite gödning skadar inte så om du vill använda något se till att det är balanserat och inte för mycket kväve(N). Känner du dig mer erfaren så kan du gödsla med högre kväve under våren och sen byta till ett gödsel med högre fosfor och kalcium när plantorna är ca 30cm höga.

Skadedjur

Solrosor har som tur inte många skadedjur. Det som jag har märkt i min odling är några gräshoppor som tuggat på bladen. Det gör inget för kvaliteten på blomman som snitt. När man skördar solrosen tidigt precis när kronbladen slår ut så minskar man även risken med att några skadedjur ska komma och skada kronbladen. Andra skadedjur som kan förekomma är bland annat löss, tvestjärtar och vivlar.

Skörda dina Solrosor

Om du har valt sorter för snitt så kommer dina solrosor äntligen att vara redo för skörd efter ca 60 dagar. Om du vill sälja till florister eller bara få så långt vasliv som möjligt ska du skörda när blommorna börjar öppna sig och kronbladen börjar lyfta från “plattan” (där alla frön sitter).

Det är också bra att ta bort alla blad förutom dom 2-4 översta bladen. Om du ska använda dom i buketter så går det även använda någon blomma som är lite mer utslagen (kanske halvt utslagen) för att ge lite färg till buketten.

En fördel med att skörda i det tidigare stadiet är att skadedjur oftast inte hinner skada kronbladen.

Odla solrosor till snitt
Solrosor i bra stadie för att skördas. Går även skörda tidigare för att sälja till florist.

När du skördar är det bra att använda en vass sekatör eller trädgårdssax för att klippa av stjälken. Skörda i den längd du behöver. Placera dem direkt i ren vas med vatten för att hålla dem fräscha och njuta av deras skönhet inomhus.

Jag använder och rekommenderar chopchopbloom sekatören då den är kraftfull och lätt att använda även om man har nedsatt styrka i sina händer. Den enda nackdelen är om stjälkarna har för tjock diameter så behöver man två klipp för att ta sig igenom.

Utvärdering till nästa säsong

Jag utvärderar varje år vilka sorter som går bra att odla och vilka sorter som säljer bra. En bra rekommendation till dig som läser är att föra anteckningar på hur många dagar sorten tar för att blomma, hur var grobarheten, gick den bra att odla och om du sålde / använde sorten mycket. Det kommer att hjälpa dig att ta bättre beslut om vilka sorter du ska odla nästa år, om du ska ta bort en sort helt eller odla mer av en sort som var populär.

Välja en ny växtplats

Det kan vara bra att redan innan sista skörden tänka ut var du ska ha dina solrosor nästa år. På så sätt så planterar / sår du inget som kommer växa där när det är dags för nästa säsong. En annan anledning till att byta växtplats är att minska problem som kan uppstå i jorden. Det kan till exempel vara sjukdomar eller skadedjur i jorden eller att vissa mikronäringsämnen tar slut.

Att odla solrosor till snitt är en enkel och härlig upplevelse. Att följa fröet till en blomma och sprida glädje. Genom att välja rätt sort, så i omgångar, ge dem rätt omvårdnad och skörda dem vid rätt tidpunkt kan du njuta av vackra och färska solrosor i ditt hem under hela sommaren och hösten. Så sätt igång med din solrosodling och hör av dig om du undrar över något.

FAQ

 • Behöver solrosor stöd när de växer?
  Ja, och nej. Det beror på hur du odlar dina solrosor. Jag odlar mina tätt, ett avstånd på 15 cm mellan varje och upplever att jag inte behöver något stöd till dom. Om du odlar färre och med större avstånd kan du behöva stötta upp solrosorna vid hårda vindar.
 • Kan jag använda solrosfrön från mina egna blommor för att så nya plantor?
  Ja. Det går bra att ta egna frön från solrosor. Ha koll på ifall sorten du odlat är en F1. I så fall så blir det inte samma sort av fröna du sår nästa år. Det kan bli nya spännande sorter.
 • Varför rekommenderar du inte grenade solrosor om jag ska odla solrosor till snitt?
  Med grenade solrosor går inte att bestämma hur stora blommorna blir. Om du sår enkel blommande solrosor så ändras blommans storlek efter hur tätt du sår dom. Det är den största anledningen till att jag inte rekommenderar grenade solrosor.

Här finns några länkar till vart du kan köpa frön till solrosor.
Jordnära Fröer
Days in Gray

Relaterade inlägg

Marcus Ekström

Florist & Trädgårdsmästare

Hej!

Det är jag som skriver den här bloggen.
Jag hoppas kunna bidra med något värde till dig genom att skriva om blomster relaterade inlägg. Lämna gärna en kommentar i så fall. Då ser jag vilka inlägg som uppskattas och kan fokusera mer på det. 

Kategorier

4 svar

 1. Hej
  Undrar om du kan hjälpa mig bor i Dalarna frosten kommer snart solros orna har inte slagit ut än dom är ca 2 meter höga och fulla i knoppar kan jag ta in dom och ställa dom i vatten?

  1. Hej!
   Om Solrosorna inte har börjat slå ut något än så är det osannolikt att dom slår ut om du tar in dom. Så fort du ser att kronbladen börjar lyfta lite från knoppen så går det att skörda och ta in.

   Hoppas det hjälper.

 2. Hej!
  Jag undrar om man kan använda de stora påsarna med solrosfrön som de säljer på vintern för att mata fåglar. Vet du vad det är för solrosfrön?
  Tack!

  1. Hej!
   Jag vet tyvärr inte vad det är för sorter eller om det är grenade solrosor eller solrosor som ger en blomma per frö. Du kan prova att så några under vintern och se ifall dom gror. Om det inte är viktigt att veta vilken sort det blir så kan du använda dom, i fall dom gror vill säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *