Svenska snittblommor är en dröm.

Att svenska snittblommor ska bli etablerade är en dröm anser vissa. Och det går att hålla med om det påståendet utifrån hur läget ser ut idag. Men jag skulle hellre se det som ett mål än en dröm. Jag startade mitt företag för att just du ska ha möjlighet att köpa svenska snittblommor hos din florist. Jag har investerat mycket tid och pengar på en odling just för det målet.

IMG 20220505 215432 589 kopia edited
Våren 2022 när odlingen börjar skapas.

Vad är problemet för svenska blommor?

Dom problem jag ser i dagens situation som vi behöver lösa just nu är att vi odlare måste bli bättre på att sälja våra blommor. Att odla fram blommor kan vi göra ganska lätt men vissa veckor hamnar stora mängder på komposter runt om i landet.

Vi som samhälle behöver tänka mer på vilken påverkan det vi köper har på efterfrågan och miljö. I alla fall dom gånger som vi har möjlighet till det. Jag tror att vi alla någon gång har varit med om att vilja köpa det bättre alternativet men plånboken har inte hållit med just då.

En annan sak jag skulle vilja se mer är att butiker och florister vågar släppa lite på importen som alltid funnits där som en trygghet. När jag har frågat i några butiker om dom vill köpa lokalt odlade blommor av mig så har jag fått svaret att dom redan har inköpskanaler för snittblommor. Jag har förståelse för dom men samtidigt så ber jag inte om att dom helt ska sluta köpa från sina tidigare grossister, bara byta ut en del av sortimentet mot lokala blommor när det är säsong för det.

IMG 20201007 094859 edited
Dahlior på komposten

Med all information som finns tillgänglig idag så tror jag inte det finns många florister som inte vet vad som används på vissa importerade snittblommor. Blommor som är odlade inom EU har inte lika mycket kemikalier som dom utanför. Men om ett förbjudet medel har används utanför EU så får det ändå importeras in.

Genom att lägga vissa odlingar utanför EU så kringgår europeiska företag det, ofta med billigare arbetskraft som bonus. Det gör det även svårt och tidskrävande för dom florister som vill köpa det bättre alternativet av import. Det kan vara ett europeiskt företag med odlingar i Europa och utanför EU, men på förpackningen står det inte i vilket land som blommorna har blivit odlade.

Vad är bra idag?

Det är inte bara problem med hur det ser ut idag. Det finns till exempel många som odlar och säljer snittblommor som vill se att svenska blommor ökar i popularitet.
Vi i Sverige blir mer och mer benägna att köpa Svenska och lokala produkter. Vilket gör att butiker tar in mer och mer för att möta efterfrågan.

En trend som stöttar det är att under dom senaste åren med allt elände och problematik är att många företag tar hem produktionen närmare slutkonsumenten för att minska risken i logistik och det går att ha större koll på hållbarheten i alla led.
Det som jag ser är att det finns ett stort intresse för lokalt och svenskproducerade varor.

Vägen framåt

Som sagt så slängs många svenska blommor på komposten istället för att skänka glädje åt någon i din omgivning. Om inte det ändras så kommer svenska snittblommor att bli en dröm och mycket tid och pengar skulle ha kunnat spenderats på annat håll. Blomsterfälten skulle plöjas ner och bli till åker eller gräs. Blommorna och surret av liv skulle bara leva kvar som ett minne. Ett brott mot mångfalden vi skapar.

Det är ingen lätt väg framåt

Ska vi lägga ner våra odlingar eller slåss för att nå ut med svenska blommor till fler?
Jag tror på en renässans av svenska snittblommor och tänker inte låta det vara en dröm. Men det kommer inte vara lätt och troligen ta flera år att etablera svenska blommor i butiker.

Många av oss som odlar kommer troligen inte finnas kvar om två – tre år. Det kommer att kräva stora resurser inom marknadsföring för att ändå på oss som konsumenter att välja svenska blommor när det finns som alternativ. Att vi inte bara ska titta på kostnaden av produkten utan se på hela värdet av en svenskodlad blomma framför en importerad.

Vi odlare kommer behöva lösa dom logistiska problem som finns i dagsläget för att få ut blommor till dom som vill köpa. Vi kommer att behöva odla fler blommor och även förlänga säsongen på ett hållbart sätt. Odlare behöver kunna garantera kvalitet och bygga upp ett förtroende hos floristerna.
I butikerna så skulle det kunna vara så enkelt som att börja med några buntar svenska blommor. Till exempel solrosor i augusti-september.

Svenska snittblommor, lejongap
Madame Butterfly Lejongap var dom första blommorna jag sålde till en butik.

Jag tror aldrig att vi kommer att kunna konkurrera ut importerade blommor. Det är inget realistiskt mål. Utan jag tror att svenska blommor kommer att vara ett komplement och ge ett större utbud av blommor till butiker. Om vi har det som mål tror jag att vi kan vinna den fighten.

Svenska snittblommor är inte en dröm

Med början av pandemin i åtanke så kan det vara en trygghet i att ha en uppbyggd inhems produktion ifall det skulle bli problem med transporter i framtiden. Det finns dom som redan idag säljer större mängder av svenska blommor till butiker och privatpersoner och har gjort det i ett par år. Och fler och fler butiker hör av sig till odlare om att köpa blommor. Jag har fått höra från en butik jag sålt till att deras kunder har specifikt frågat om att få svenska blommor i sina buketter.

Med allt som händer runt om i världen idag och det fokus som finns på att köpa miljövänligare produkter så tror jag inte att efterfrågan kommer att minska. Dom butiker som provat köpa in svenska blommor och har varit nöjda med kvalitén kommer inte att sluta. Den yngre generationen av florister vill ha ett hållbarare yrke och många av skolorna och floristlärare har det som passion.

Det finns enligt mig för många drivkrafter inom samhället som stöttar svenskt och lokalproducerat för att det inte ska gå. Det kommer att gå, det måste gå. Men det kommer att krävas mycket av oss odlare och även lite från dig för att vi ska komma i mål.

Svenska snittblommor är inte en dröm, men inte heller en dans på rosor.

Relaterade inlägg

Marcus Ekström

Florist & Trädgårdsmästare

Hej!

Det är jag som skriver den här bloggen.
Jag hoppas kunna bidra med något värde till dig genom att skriva om blomster relaterade inlägg. Lämna gärna en kommentar i så fall. Då ser jag vilka inlägg som uppskattas och kan fokusera mer på det. 

Kategorier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *